سه شنبه دوازدهم ذی الحجّه سال 10 هجری قمری، 24 اسفند
سال 10 هجری شمسی 12 مارس سال 632 میلادی
امروز آخرین روز توقّف در مِنا است و آخرین مراحل حج در حجّة الوداع به پایان خواهد رسید. پیامبر صلی الله علیه واله وسلم بار دیگر در سخنرانی خویش در « مسجد خِیْفْ » حدیث «منزلت» و «ثقلین»[1] را می خوانند و صریحاً از مسلمانان می خواهند که حاضران به غایبان برسانند.
پیامبر اسلام صلی الله علیه واله وسلم امروز یکی از تکالیف مهمّ خود را در این سفر – که آموزش علمی اعمال و مناسک حجّ ابراهیمی به مسلمانان است – تمام و کمال به پایان می رسانند و در هر مورد واجبات و مستحبّات آن را برای مردم بیان می فرمایند. بدین ترتیب اعمال حج به پایان خواهد رسید.
پس از پایان مراسم حج، دستور الهی بر پیامبر صلی الله علیه واله وسلم چنین نازل می شود:
« نبوّت تو به پایان رسیده و روزگارت کامل شده است. اسم اعظم و آثار علم و میراث انبیا را به علیّ بن ابی طالب بسپار که او اوّلین مؤمن است. من زمین را – بدون عالِمی که اطاعت من و ولایتم با او شناخته شود و حجّت بعد از پیامبرم باشد – رها نخواهم کرد. »[2]
یادگار انبیا، صُحُف آدم و نوح و ابراهیم علیهم السلام ، تورات و انجیل، عصای موسی علیه السلام ، انگشتری سلیمان علیه السلام و سایر میراث های ارجمند – که فقط در دست حُجج الهی است و نزد انبیای پیشین و اوصیای ایشان دست به دست گشته و هم اکنون نیز خاتم انبیا صلی الله علیه واله وسلم حافظ آن است – اینک باید به وصیّ آن حضرت منتقل گردد.
پیامبر صلی الله علیه واله وسلم ، امیرمؤمنان علیه السلام را فرا می خواند و مجلسی خصوصی ترتیب می دهد تا ودایع الهی را به آن حضرت بسپارد.
بدین سان به اعجاز نبوی، میراث هزاران ساله انبیا علیهم اسلام به حضرت امیرمؤمنان سپرده میشود و این امانت ها از مولای متّقیان به امامان بعد انتقال می یابد ... و اینک در دست مبارک آخرین حجّت پروردگار حضرت بقیّة الله ارواحنا له الفدا است.
-بحار النوار / ج 37 / ص 114 و 129[1]
-بحار الانوار / ج 28 / ص 96 و ج 37 / ص202 و ج 40 / ص 216[2]