در بیش از 20 آیه از قرآن کریم به "خرما"و "نخل" اشارات مستقیم و غیرمستقیمی شده است. «نخل» اسم برای درخت است و میوه آن «رطب» و «تمر» (خرمای تازه و خشک) نام دارد. درخت نخل چنانکه معروف است همه چیزش قابل استفاده است، تنه آن، شاخهها و برگهایش، همه مورد استفادههای مختلف میباشد، و میوهاش سرآمد همه اینها است.
خداوند در آیات زیادی در قرآن وقتی صحبت از کشت و زرع می کند اولین درختی که آن را برکت می نامد درخت خرما است:
1-
اوست که باغهای معروش (باغهایی که درختانش روی داربستها قرار دارد) و غیرمعروش (باغهایی که نیاز به داربست ندارد) را آفرید؛ همچنین نخل و انواع زراعت را، که از نظر میوه و طعم با هم متفاوتند....(انعام 141)
2- خداوند با آن (آب باران)، برای شما زراعت و زیتون و نخل و انگور، و از همه ی میوهها میرویاند....(نحل 11)
3- و از میوههای درختان نخل و انگور، مسکرات (ناپاک) و روزی خوب و پاکیزه میگیرید....(نحل 67)
4- (ای پیامبر!) برای آنان مثالی بزن: آن دو مرد، که برای یکی از آنها دو باغ از انواع انگورها قرار دادیم؛ و گرداگرد آن دو (باغ) را با درختان نخل پوشاندیم؛ و در میانشان زراعت پر برکتی قراردادیم.(کهف 32)
5- سپس بوسیله ی آن باغهایی از درختان نخل و انگور برای شما ایجاد کردیم؛ باغهایی که در آن میوههای بسیار است؛ و از آن میخورید.(مومنون 19)
6- در این زراعتها و نخلهایی که میوههایش شیرین و رسیده است. (شعرا 148)
7- در آن باغهایی از نخلها و انگورها قرار دادیم و چشمههایی از آن جاری ساختیم، (یس 34)
8- و نخلهای بلندقامت که میوههای متراکم دارند. (ق 10)
9- هر درخت باارزش نخل را قطع کردید یا آن را به حال خود واگذاشتید......( حشر 5)
حتی درآیه 28 سوره ی الرحمن خداوند وعده درخت خرما را در بهشت به خوبان می دهد:
در آنها ( دو بهشت ) میوههای فراوان و درخت خرما و انار است.
*خرما،منبع ویتامین ، کلسیوم ، فسفر ، پتاسیوم
دانشمندان علم تغذیه میگویند : در خرما 13 ماده حیاتی و پنج نوع ویتامین وجود دارد که مجموع آنها خرما را به صورت یک منبع غذائی غنی درآورده است.
با پیشرفت دانش پزشکی اهمیت داروئی خرما نیز به ثبوت رسیده است، در خرما «کلسیوم» وجود دارد که عامل اصلی استحکام استخوانها است، و نیز «فسفر» وجود دارد که از عناصر اصلی تشکیلدهنده مغز و مانع ضعف اعصاب و خستگی است، و نیز «پتاسیوم» موجود است که فقدان آن را در بدن علت حقیقی زخم معده میدانند.
*خرما ، یک غذای نیروبخش
اولین برهان قرآنی مبنی بر مفید بودن خرما آیه ی 25 سوره "مریم" است که در این آیه خداوند غذای مریم را به هنگام تولد نوزاد رطب قرار میدهد، مفسران چنین استفاده کردهاند که یکی از بهترین غذاها برای زنان بعد از وضع حمل، رطب (خرمای تازه) میباشد.
از امیر مؤمنان علی (ع) میخوانیم که از پیامبر اسلام (ص) نقل میفرماید:
باید اولین چیزی که زن پس از وضع حمل میخورد رطب باشد زیرا خداوند بزرگ به حضرت مریم فرمود: درخت خرما را تکان ده تا رطب تازه بر تو فروریزد.
اگر رطب پیدا نشود از خرمای معمولی میتوان استفاده کرد.
*خرما، قندی برای مبتلایان به دیابت
دانشمندان غذاشناس میگویند: قند فراوانی که در خرما وجود دارد از سالمترین قندها است که حتی در بسیاری از موارد، مبتلایان به بیماری قند نیز پس از مشورت با پزشک میتوانند از آن استفاده کنند.